پاسپورت، در واقع نوعی مجوز برای ورود تبعه یک کشور به کشور دیگر است. برای ورود به بعضی از کشورها علاوهبر پاسپورت، داشتن ویزا هم الزامی است. برای اخذ ویزا، برچسبهای مهرداری در صفحات مخصوص پاسپورت چسبانده میشوند. اگر پاسپورت شما به مدت شش ماه پس از زمان خروج از کشور اعتبار نداشته باشد، سفر خارجی شما کنسل می شود و نیاز به تمدید پاسپورت دارید.
شرایط تمدید پاسپورت چیست؟
برای این کار باید تمام مدارک مورد نیاز را تهیه کنید و به یکی از دفاتر پلیس+ ۱۰ ببرید. با توجه به اینکه دفاتر خدمات الکترونیکی پلیس+۱۰ معمولا شلوغ است، بهتر است برای صرفهجویی در زمان خود، نزدیکترین دفتر پلیس+۱۰ به محل کار یا منزل را از طریق سایت دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی جستجو و پیدا کنید.
مدارک مورد نیاز برای اخذ یا تمدید پاسپورت
- اصل شناسنامه و کارت ملی و یا تاییدیه ثبت احوال برای کلیه متقاضیان دریافت پاسپورت
- ارائه اصل آخرین گذرنامه (در صورتی که هنوز معتبر است.)
- تصویر بیومتریک که در دفاتر پلیس+۱۰ انجام میشود.
- برای افراد زیر ۱۸ سال، اجازه محضری از سوی پدر و یا قیم قانونی ضروری است.
- افراد بالای ۱۵ سال ضمن حضور در دفتر، میباست شناسنامه عکسدار ارائه دهند.
- افراد زیر ۱۵ سال، برای اخذ پاسپورت باید دفترچه بیمه، گواهی اشتغال به تحصیل و یا گذرنامه عکسدار خود را تحویل ماموران صدور دهند.
- بازنشستگان نظامی که ۵ سال تمام از بازنشستگی آنها نگذشته است، باید از حفاظت یگان خود اجازه کتبی به همراه داشته باشند.
- بازنشستگان نظامی که ۵ سال تمام از بازنشستگی آنها گذشته میگذرد، میبایست اصل و کپی کارت کانون بازنشستگان را ارائه دهند. (نیازی به ارائه گواهی از سازمان متبوع نیست.)
- نظامیهایی که هنوز مشغول کار هستند، باید نامه موافقت حفاظت یگان مربوطه را ابتدا به دبیرخانه اداره گذرنامه ارائه و پس از ثبت به دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی ارائه کنند.
- برای متولدین خارج از کشور، ارائه مدرک نحوه ورود الزامی است.
در حال حاضر هزینه دریافت پاسپورت در سال1403 حدود ۴۷۰هزار تومان است.
لازم به ذکر است که پرداخت هزینه پاسپورت تنها از طریق دستگاه کارتخوان مستقر در پلیس +۱۰ امکانپذیر است و واریز از طریق اینترنت، فیش واریزی بانک و یا عابربانک به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
خانمهای متاهل هم برای خروج از کشور به اجازه رسمی و کتبی همسرشان نیاز دارند. البته لازم به ذکر است که افراد در شرایط حاد و بحرانی میتوانند با تهیه مجوز از دادگستری شهر خود، اقدام به خروج از کشور کنند.
در حال حاضر برای تمام شهروندان و بدون هیچگونه محدودیت سنی، پاسپورت مستقل صادر میشود اما گرفتن پاسپورت برای افراد زیر ۱۸ سال با اجازه کتبی ولی امکانپذیر است.