ویزای طلایی این فرصت را برای افراد ثروتمند فراهم میکند تا در واقع حق اقامت را «خریداری» کنند؛ گاهی اوقات حتی بدون اینکه مجبور به زندگی در آن کشور باشند.
تمایل مردم اروپا به صدور چنین ویزایی رو به افزایش است بویژه آنکه شهروندان بسیاری از کشورهای اروپایی مایل نیستند به تصمیماتی مانند برکسیت روی بیاورند که باعث میشود حقوق و امتیازاتشان در سطح این قاره محدود شود.
دریافت حق اقامت از طریق سرمایهگذاری که تحت عنوان «ویزای طلایی» شناخته میشود، به مردم این شانس را میدهد که با خرید خانه یا سرمایهگذاری یا کمک مالی کلان، مجوز اقامت در یک کشور را دریافت کنند.
برای دریافت این ویزا، هر متقاضی باید دستکم ۱۸ سال سن داشته باشد، سابقه کیفری نداشته باشد و پول کافی برای سرمایهگذاری مورد نیاز را نیز داشته باشد.
البته در کنار صدور این نوع از ویزا، پاسپورت طلایی نیز وجود دارد که به خارجیها اجازه میدهد از طریق سرمایهگذاری، به جای حق اقامت حتی امتیازی بالاتر یعنی تابعیت یک کشور را به دست آورند.
اما از نظر کشورهای اتحادیه اروپا، صدور چنین ویزاهایی به معنای دسترسی به بسیاری از مزایای اقامت در این بلوک، از جمله رفت و آمد آزاد بین کشورها است.
یونان یکی از سریعترین روندها برای اعطای ویزای طلایی برای اخذ اقامت را به اجرا گذاشته است و خارجیهای واجد شرایط میتوانند ظرف ۶۰ روز پس از درخواست، مجوز اقامت دریافت کنند.
این کشور همچنین یکی از پایینترین رقمها را برای سرمایهگذاری اعلام کرده بود که تنها ۲۵۰ هزار یورو بود؛ این رقم اخیرا به ۵۰۰ هزار یورو افزایش یافت.
البته مقررات جدیدی که در موضوع افزایش نرخ سرمایهگذاری وضع شده تنها در سرزمین اصلی آتن، تسالونیکی و جزایر میکونوس و سانتورینی لازم اجرا است و حداقل نرخ سرمایهگذاری در دیگر مناطق همچنان ۲۵۰ هزار یورو است.
دارندگان ویزای طلایی برای حفظ ویزای خود نیازی به اقامت در یونان ندارند.
ایتالیا یکی دیگر از مقاصد محبوب برای کسانی است که به دنبال اخذ حق اقامت از طریق سرمایهگذاری هستند.
در این کشور اعطای ویزای طلایی از سال ۲۰۱۷ میلادی آغاز شده که به خارجیها اجازه اقامت به مدت دو سال را در ازای سرمایهگذاری در ایتالیا میدهد.
حداقل رقم سرمایهگذاری نیز ۵۰۰ هزار یورو است و دارندگان این ویزاها میتوانند خانواده خود را نیز در پرونده درخواست ویزا لحاظ کنند و از رژیم مالیاتی ویژهای بهره ببرند.
دولت اسپانیا میگوید از زمان اجرای طرح صدور ویزای طلایی در سال ۲۰۱۳ میلادی توسط دولت دستراستی وقت، حدود ۱۰ هزار ویزا از این مسیر به سرمایهگذاران خارجی داده شده است.
این ویزا را همچنین میتوان با انجام دیگر فعالیتهای اقتصادی از جمله راه اندازی انواع خاصی از تجارت در اسپانیا، داشتن سهام شرکت یا سپردههای بانکی با حداقل ارزش ۱ میلیون یورو در موسسات مالی اسپانیا، یا سرمایهگذاری در اوراق قرضه دولتی (حداقل ۲ میلیون یورو) به دست آورد.
اما برخلاف سیاست بسیاری از کشورهای عضو این اتحادیه، مجارستان که پیش از این صدور ویزای طلایی را در سال ۲۰۱۷ متوقف کرده بود، اعلام کرد که قصد دارد دوباره این طرح را از اول ژوئیه ۲۰۲۴ میلادی به اجرا بگذارد.سه راه برای دریافت حق اقامت در این کشور وجود دارد که عبارتند از سرمایهگذاری در املاک و مستغلات (حداقل ۲۵۰ هزار یورو)، خرید ملک مسکونی (حداقل ۵۰۰ هزار یورو) یا اهدای حداقل ۱ میلیون یورو به یک موسسه آموزش عالی در این کشور.
منبع:یورونیوز